Csoóri-program

A programról

A Csoóri Sándor programnak köszönhetően egy ismeretterjesztő sorozat valósulhatott meg hungarikum hangszerünkről a cimbalomról, és annak a magyar népzenében való használatáról, születéséről, készítéséről. A támogatással lehetőség volt a kedves érdeklődők, diákok számára ingyenes belépést biztosítani.
A programsorozat első sorban az autentikus magyar népzenén keresztül 2 alkalommal mutatta be a magyar pedálcimbalom sokrétűségét, érintve a klasszikus és kortárs zenét, valamint a jazz és világzenét is.
Aprogramsorozat eseményeinek felépítése az alábbi volt:
A programban résztvevők első alkalommal Herencsár Viktória cimbalomművésznő és a Cimbaliband előadásában a Szemelvények Tendl Pál soproni cimbalmos régi típusú dallamain keresztül ismerhették meg a cimbalom születésének történetét, annak a magyar népzenei hangszerek sorába való beépülését.
A második alkalommal Unger Balázs cimbalomművész előadásával mutatta a kedves nebulóknak a klasszikus zene és a cimbalom kapcsolatát a klasszikus átiratok, Bartók és Kodály munkásságán keresztül. Ezen napon a népzene és a komolyzene kapcsolatáról a Cimbaliband zenekar további szakmai programot valósított meg.
A sorozat struktúrális felépítése:
10 órától 11-ig vetítéssel egybekötött interaktív előadás meghívott előadóval.
11-től 12-ig zenei példákat bemutatása a Cimbaliband zenekar közreműködésében.
12 órától 14 óráig a program harmadik részében a meghívott vendégtől, valamint a Cimbaliband zenészeitől tanulhattak az érdeklődők.<
A program a tervezetteknek megfelelően valósult meg.

támogatók